Akú podlahu na terasu? Toto sú bežne používané materiály

Jednou z najväčších výhod bývania v rodinnom dome je vlastná terasa. Aby ste však mohli túto výhodu využívať, potrebujete si najskôr vlastnú terasu urobiť. A začať treba od podlahy. Z akých materiálov máte na výber?

Drevo a alternatíva k nemu

Jednou z prvých možností, ktorá ľuďom v tejto súvislosti napadne, je drevo. Podlaha z drevených terasových dosiek je skutočne krásna a naviac aj príjemná na dotyk. Má však nevýhodu, ktorú treba spomenúť. Drevená podlaha má nízku odolnosť voči poveternostným vplyvom. Ak sa pre ňu rozhodnete, budete musieť počítať s potrebou pravidelného ošetrovaniu špeciálnymi prípravkami.

Alternatívou k prírodnému drevu sú drevoplastové dosky. Na prvý pohľad vyzerajú takéto dosky ako tie zo skutočného dreva, ale sú oveľa odolnejšie. Platí to však len v prípade drevoplastových dosiek od kvalitných výrobcov. Pri príliš lacných drevoplastových doskách nemôžete čakať, že vydržia dlhé roky a ani nebývajú príliš príjemné na dotyk. Táto kolísavá kvalita v závislosti od výrobcu je tak hlavnou nevýhodou drevoplastových terás.

Kameň a ďalšie materiály

Na svoju novú terasu môžete použiť aj kameň. Je to prírodný materiál ako drevo, ale je odolnejší. Na slnku sa však rýchlo rozpáli a vtedy nie je možné po takejto terase chodiť na boso. A to môže byť pre mnohých zásadnou nevýhodou.

Obľúbená u mnohých ľudí je zámková dlažba. Odoláva poveternostným vplyvom a vo veľkej miere aj mechanickému poškodeniu. Pri jej realizácii si však treba dať záležať na tom, aby bol podklad poriadne spevnený, inak sa začne zámková dlažba časom prepadať.

Lacným riešením by mohla byť keramická dlažba, ale nejde o príliš vhodné riešenie na terasu. Je síce odolná voči vlhkosti, je protišmyková a dokonca sa aj jednoducho pokladá, ale teplotné výkyvy vonku nezvláda príliš dobre, takže treba počítať s tým, že po niekoľkých rokoch bude potrebné podlahu terasy rekonštruovať.

 

Zdroj obrázka:
Autor: Luis Viegas / Shutterstock.com